tiistai 2. elokuuta 2011

Vinyylikorkkilattian valinta

Talossamme vanhat lattiat säilyvät vain kolmessa makuuhuoneessa ja loput neliöt uusitaan. Vanhastaan lattiamateriaalina on tummanruskea laminaatti, mutta uuden lattian toivoimme olevan selvästi vaaleampi. Silti sen tulisi jotenkin sopia tuon vanhan viereen, kun kolmessa oviaukossa kuitenkin rinnakkain joutuvat olemaan.

Ihan alkuun ajattelimme valita uusittaviinkin tiloihin laminaatin lattiamateriaaliksi, mutta sen kylmyys alkoi vanhassa talossa mietityttämään ja etenkin mies alkoi olla kovin parketin kannalla. Jostain lehdestä sitten luin lattiamateriaalivertailun ja vinyylikorkkilattia tuntui sen perusteella ominaisuuksiensa puolesta parhaimmalta. Siinä kun pitäisi yhdistyä laminaatin kestävyys ja parketin lämpö. Kauppakierroksella myyjiltä kuullut mielipiteet olivat yhteneväiset lehtijutun kanssa ja materiaali vaikutti käteenkin miellyttävältä, joten päätös oli tehty.

Wicandersin valikoimista kaksi värivaihtoa pomppasivat heti ylitse muiden ja niiden välillä sitten kovin pähkäiltiin. Tai minä pähkäilin. Miehestä valinta oli ihan selvä. Toinen vaihtoehto oli perusvalikoimissa oleva Alaska Oak ja toinen RTV:n juhlavuoden erikoiserä Winter Pine.

Alaska Oak

Winter Pine

Näissä kuvissa ero on taas melkoinen, mutta mallit ovat luonnossa hyvin lähellä toisiaan ja kauempaa katsoessa ei erottanut kumpi oli kumpi. Kotona kiikuttelin testipaloja valaistuksesta toiseen ja zoomailin keittiöön tulevien laattojen rinnalla. Molemmat olisivat samalla tavalla sopineet keittiön laattojen viereen ja päivänvalossa olivat hyvin samanlaisia. Hintaero oli kuitenkin melkoinen varsinkin meille tulevissa määrissä laskettuna.

Vasta keinovalossa mallien ero tuli sitten selvemmin esiin ja se sai kalliimmasta hinnasta huolimatta kovin miettimään tuon Alaska Oakin valitsemista. Lampun valossa Winter Pine nimittäin oli, kuten nyt näissä kahdessa kuvassakin näkyy, selvästi kylmemmän värinen ja se arvelutti. Mies oli kuitenkin edelleen kovin Winter Pinen kannalla ja varmaan se hinta sitten oli minulla sen verran ohjaava kriteeri, että päädyin lopulta miehen kanssa samalle kannalle. Tämä on nyt taas yksi asia jota niin odottaa, että pääsee näkemään paikoilleen asennettuna ja samalla pitää peukkuja, ettei lattia tule liian kylmänvärisenä hohkaamaan.

Vinyylikorkkilattiapäätöksen jälkeen muuten vierailimme talossa, jossa oli lattiat kyseisestä materiaalista ja tuli tunne, että oikean valinnan olimme lattiamateriaalin suhteen tehneet. Paljaan jalankin alla tuntui miellyttävän lämpimältä sekä pehmeältä.

1 kommentti:

Kinnarkoto kirjoitti...

Ekan kuukauden kokemukset vinyylikorkkilattiasta ovat suht positiivisia. Lattian asennus oli helppoa ensikertalaisillekin ja lattia tuntuu tosiaan lämpimämmältä kuin laminaatti. Suurimpana erona laminaattiin (tai ehkä vastaavia laminaattejakin on nykyään olemassa?)tuntuu kuitenkin olevan elävä pinta. Vinyylikorkin pinta kun on epätasainen puukuvion mukaan ja en ole ihan varma, että onko se pelkästään positiivinen juttu. Ehkä ne ovat vain nämä minun kesän jäljiltä koppuran kuivat jalkapohjani, mutta ihan tasainen laminaatti tuntuu niiden alla miellyttävämmältä. Myöskin laminaatin imurointi on sen puoleen kivempaa, että siinä voi heilutella imuria mihin suuntaan vaan. Toki voi vinyylikorkkiakin imuroidessa, mutta pintakuvio on kuitenkin sen verran suuri, että 'lautojen' suuntaan imuri liikkuu paljon kevyemmin eikä tule tunnetta, että imuri raapisi pintaa kun sitä liikuttaa poikittain 'lautaa' kohti.